FESTIWAL SŁODYCZY ŚWIATA
odbędzie się w dniach 05-07.12.2014 r.
Wilanów - Warszawa
przy zbiegu Al. Wilanowskiej i ul. Przyczółkowej.
W S T Ę P W O L N Y
Festiwal Słodyczy Świata ma na celu prezentację różnorodnych słodkości.
Będzie on także lekcją, jak rozsądnie korzystać z tych smakowitych pokus.
Są słodycze które leczą, są słodycze szkodliwe dla zdrowia i wpływają szczególnie na opóźnienie rozwoju dziecka.
O nich będzie można się dowiedzieć podczas tych dni festiwalowych.
PRELEKCJE NA SCENIE GŁÓWNEJ
TOASTMASTERZY opowiadać będą o słodkościach takich jak:
czekoladzie, lizakach, lodach, piernikach, , marcepanie, miodzie, nugacie ale też o berberyjskiej whisky z Maroko
Witold Casetti Gość Specjalny: opowieści o ojcu współczesnych lodów a na deser historia o cantucci
Bartinik Roman z Żuromina o tradycjach pszczelarskich
Dr. Magdalena Tomaszewska-Bolałek słodycze z Japonii
Słodycze które leczą i te które są szkodliwe dla zdrowia
KONKURSY PODCZAS TRWANIA FESTIWALU
KONCERTY
• 05.12.2014 godz. 18.00 Kaja Mianowana i Vlasta Traczyk z Zespołem, Don Giuseppe
• 06.12.2014 godz. 18.00 Tatjana Trojanowska i Vlasta Traczyk, Don Giuseppe
Wstęp wolny
Dodatkowe informacje pod telefonami:
22 297 57 80 oraz 22 22 50 111
http://slodyczeswiata.org/
Serdecznie zapraszamy
Stowarzyszenie Polskich Mediów,
Cosinus – Szkoły dla Dorosłych,
Liga Kobiet Polskich
RAMOWY PROGRAM
FESTIWALU SŁODYCZY ŚWIATA
Festiwal Słodyczy Świata ma na celu prezentację, przegląd otaczających nas słodkości.
Będzie także lekcją, jak rozsądnie korzystać z tych smakowitych pokus.Są słodycze które leczą, są słodycze szkodliwe dla zdrowia i wpływają szczególnie na rozwój dziecka. O nich będzie można się dowiedzieć podczas dni festiwalowych.
W dn. 05.12 zaplanowaliśmy słodkie laboratoria w których zapoznamy się ze słodyczami świata. Prelekcje wprowadzą nas w ciekawą historię piernika, słodyczy, lodów, czekolady, miodu i tradycji pszczelarstwa ale i słodyczy z Azerbejdżanu, Egiptu, Libanu, Maroka, Turcji, Tunezji czy Włoch.
SŁODKIE LABORATORIA
o torta di ricotta Donne italiane z Warszawy i
o libański dybes na sażu
o tunezyjskie rarytasy
o pieczenie kasztanów
o smażenie konfitur z buraków cukrowych
o czekoladowa fontanna
o baklava
o leczące probiotyki - porady kosmetyczki i dietetyczki
WARSZTATY KULINARNE I PRELEKCJE
DLA DZIECI I MŁODZIEŻY - 05.12.br. od godz. 10.00