przez samarytanka Wt, 11.04.2006 18:30
A ja mam coś szybkiego,niedrogiego i smacznego..
Filet z piersi kurczaka ilość wg uznania i głodnych buziek.
cebulę lekko podsmarzyć najlepiej na oliwie ,pokroić drobno w kostkę filety,osolic i posypać lekko czosnkiem/przyprawą/.całość dusić ,a gdy kurczak będzie już miękki zrobić sos.
Sos: 1 część wody i 1 część jogurtu naturalnego i wegeta ziołowa-koniecznie!wymieszać.
Można dodać łyżeczkę mąki .
Można dodać odrobinę pieprzu ziołowego.
1 część tzn.np." pół szklanki" na jedną porcję fileta lub wg upodobań.
Jeden filet spokojnie wystarczy dla" mniej głodnych" 2-3 osób.
Smażony /DUSZONY/ filet z cebulą zalać sosem i mieszać , aż się zagotuje i lekko zgęstnieje.
Można wykorzystać fileta z np.niedzielnego rosołu./Ja od jakiegoś czasu gotuję rosół tyko z fileta i jest mniej tłusty ,a równie smaczny/. Wtedy przygotowanie samego dania trwa znacznie krócej,bo wystarczy podsmażyć tylko cebulkę dodać ugotowanego rozdrobnionego nawet palcami fileta i zalać sosem.
Całość podawać można z ryżem- najlepiej ciemnym,ziemniakami/całymi/ i surówkami.
Życzę smacznego.Anna