Pierwsza życiowa szarlotka
Dzisiaj po raz pierwszy zapoznałam sie z meandrami sztuki szarlotkowania...
1/3 kg mąki
100 dag śmietany 12%
0,5 margaryny "Kasi"
trzy żółtka
szczypta soli
szczypta cukru
1 opak. proszku do pieczenia
Ciasto na 15 minut do lodówki
2kg jabłek/dosyc kwaśnych/ startych na grubych oczkach z dodatkiem cynamonu i cukru do smaku wrzucić na chwilkę na patelnię i podsmażyć.
Ciasto z jabłkami do piekarnika /rozgrzanego do 280st./ na ok.40 minut
W miedzyczasie ubić pianę z trzech białek z dodatkiem trzech łyżek cukru.
Wyjąc ciasto, rozłożyć pianę, i do piekarnika do lekkiego zarumienienia sie pianki....
Jeeeezu....odleciałam.
Udało się! Dzisiaj jestem z siebie dumna